Hjärnspindlarna äter dina tankar och i professor Zeniths gamla trädgård lever grodfiskfolket sida vid sida med varggorillor och dreglande ögonträd. I Urmakarens värld tas läsaren med till Oltona, det borgoviska imperiets febriga huvudstad. Psykedelisk steampunk olik det mesta i genren.

Sigill förlag, 2015.

Ladda ned e-boken gratis!

Köp pappersboken: Bokus | Adlibris | Förlagets webshop

“Urverksprolerna var till hälften maskiner, till hälften människor. De hade kugghjul, rör, cylindrar och fjädrar under skinnet, och var lika mycket redskap i produktionens tjänst som hammaren, skruvmejseln och det löpande bandet. De frustande maskiner som urverksprolerna arbetade vid blödde olja, svettades ånga och åt kol; de löpande banden var tungor av svart läder; maskinernas inre brann och spottade ut färdiga varor, som sedan salufördes i de väldiga varuhusen i imperiets alla städer.

På samma sätt som en produkt först var en råvara föddes urverksprolerna mänskliga, och gjordes sedan nyttiga, nya, av fabriksägarna. Motorer och pneumatik höll deras muskler i ständig rörelse och förpassade raster och vilopauser till historiens askhög. Montörer fick ögon ersatta av zoomlinser, stålverkets arbetare förlorade händer och armar i jobbet, men fick nya, mekaniska proteser av volfram, som inte smälte lika lätt som mänsklig vävnad …”

Sagt om boken

“Jag har alltid tyckt att Love Kölles språk är föredömligt, från noveller i olika antologier och tidskrifter till hans Burroughs-doftande ‘Rymdvoodoo vid Apacheravinen!” som utkom på Sigill förlag förra året. Han är, enligt mig, en av den svenska fantastikens främsta stilister och därtill en berättare och nyskapare av rang. Det här är det bästa jag läst av honom, hittills. Det är underhållning, samhällskritik och ett gediget världsbygge.”
Retrograde Spring

“Urmakarens värld är ett sällsynt hantverk och en ny fjäder i hatten för en författare som ständigt återuppfinner sig själv och sitt berättande. Det här är hans bästa verk hittills.”
Tentakelmonster